Ääni takeltelee, kädet hikoavat ja itse sanottava unohtuu. Kuulostaako tutulta? Esiintyminen ja huomion keskipisteenä oleminen on monelle jännittävä paikka. Esiintymisjännityksestä voi kärsiä esimerkiksi työyhteisössä pitäessäsi esitystä – tai vaikkapa työhaastattelussa – riippumatta siitä oletko haastateltavan vai haastattelijan asemassa. Tässä blogikirjoituksessa jaamme hyviksi todettuja keinoja lieventää esiintymisjännitystä (erityisesti haastattelutilanteessa). Näitä vinkkejä voit soveltaa itse mihin tahansa tilanteeseen, jossa perhoset lentelevät vatsassasi!

  1. Harjoittele, harjoittele ja harjoittele! Harjoitus tekee mestarin. Opettele kertomaan itsestäsi ja osaamisestasi (tai työtehtävästä, jos istut haastattelijan paikalla) ja harjoittele vastauksia yleisimpiin haastattelukysymyksiin, niin voit esiintyä rennosti ja luontevasti. Hyvä keino on harjoitella vastauksia etukäteen peilin edessä tai pyytää ystävää antamaan palautetta esiintymisestä.
  2. Et ole ainoa jännittäjä. Esiintymistilanteet ja työhaastattelut ovat jännittäviä kaikille – sekä hakijoille että rekrytoijille. Pieni jännitys ei haittaa, vaan viestii siitä, että pidät tilannetta tärkeänä. Jos siis huomaat, että kätesi alkavat hikoilla tai puna nousee kasvoille, ei sitä tarvitse peitellä tai sitä liikaa miettiä.
  3. Hidasta puhetta ja hengitä rauhassa. Jännittäessä tulee helposti kiirehdittyä ja hengitystauot voivat unohtua, joten muista hidastaa tahtia ja hengittää kunnolla. Haastattelussa ei ole kiire. Pidä luonnollisia miettimistaukoja puheessasi, jolloin ehdit hengähtää. Voit myös tarkastella haastattelijan puherytmiä ja sopeuttaa hieman tapaasi puhua siihen (tämähän tapahtuu yleensä täysin miettimättä / luonnollisesti – vertaa tilanteisiin, jossa jo äänenpainosta ja -voimakkuudesta voit päätellä kenen kanssa tuttusi keskustelee puhelimessa).
  4. Ota oma aikasi ennen esiintymistä. Ole ajoissa paikalla ja hengitä syvään – rentoudu parhaasi mukaan. Jännitystä ei kannata lisätä pyörittelemällä tilanteen kulkua päässä enää viime hetkillä – tai keskitä ainakin ajatuksesi kerratessasi siihen mitä aiot sanoa. Ole ajoissa paikalla – sinun ei ainakaan tarvitse jännittää myöhästymistä. Muista viimeiseksi myös  rauhassa suoristaa ryhtisi
  5. Esiinny ensimmäisenä. Jos saat valita, varaa aika haastattelulle / esiintymiselle aamun ensimmäisiin työskentelyhetkiin. Näin jännitys ei pääse kasvamaan odottelun myötä. Ryhmähaastatteluissa muista antaa muillekin tilaa mutta avaa suusi heti sopivan paikan tullen.
  6. Hyväksy jännittäminen – ja sano se ääneen. Kun hyväksyt jännityksesi, se menettää mystisyytensä eikä näyttäydy enää niin pelottavana. Jännittämisestä kannattaa sanoa, sillä jo mainitseminen vie usein pahimman jännityksen mennessään. Työhaastattelun alkaessa voit siis esimerkiksi mainita, miten kiinnostunut olet juuri tästä paikasta ja siksi sinua hieman jännittää.

Esiintymistilanteessa ja työhaastattelussa kannattaa jännittämisestä huolimatta keskittyä luomaan hyvä ensivaikutelma ja muistaa hyvät käytöstavat. Reilusti yli puolet viestinnästämme on nonverbaalista, joten tarkkaile omaa kehonkieltäsi (eiväthän esimerkiksi kätesi vain ole puuskassa / suojamuurina? 😉 )

Tsemppiä seuraavaan työhaastatteluun tai esiintymiseen!